Eerste wegwijzer naar wellness

Eerste wegwijzer naar wellness

Wellness is heel belangrijk in het leven van ieder mens. Het handhaven van een optimaal niveau van welzijn is immers absoluut cruciaal om een kwalitatief beter leven te leiden. Wellness is belangrijk omdat alles wat we doen en elke emotie die we voelen op ons welzijn betrekking heeft. Ons welzijn heeft op zijn beurt rechtstreeks invloed op al onze acties en emoties. En is zo een vicieuze cirkel. Het is daarom voor iedereen belangrijk om een optimaal welzijn te bereiken. Om zo stress te verminderen, het risico op ziekten te verminderen en voor positieve interacties te zorgen.

Wat is wellness precies?

Wellness gaat over het hebben van de energie en vitaliteit om de dingen in jouw leven te doen waar je van houdt. Om een gezond lichaam te hebben dat je daar niet bij tegenhoudt. En om een balans in je leven te hebben waardoor je volop van de kleine dingen kunt genieten.

Wellness is een staat van welzijn die ontstaat wanneer de vier essentiële gezondheidsvereisten herhaaldelijk behaald worden.
Het gaat hier om:

  1. voldoende lichaamsbeweging 
  2. de juiste voeding 
  3. je gelukkig voelen
  4. goed slapen.

De juiste balans in het leven creëren

Het creëren van de juiste balans in ons leven is een belangrijk onderdeel van welzijn. Een evenwichtig leven kan veel dingen betekenen. Iets wat van de cultuur, omstandigheden, middelen en andere factoren afhankelijk is. Een optimale balans betekent ervoor te zorgen dat we voldoende tijd hebben om de dingen te doen die ons een gelukkig en voldaan gevoel geven. Dit omvat werken, plezier maken, tijd met familie en vrienden doorbrengen, aan de gemeenschap deelnemen, fysiek actief zijn, bidden, ontspannen en slapen.

Je wellness een boost geven

Maar omdat we allemaal individuele behoeften, voorkeuren en capaciteiten hebben, zal wat we als een ideale balans beschouwen er ook voor iedereen anders uitzien. Als jij jouw emotionele welzijn, fysieke en mentale gezondheid graag een boost wilt geven. Dan is het bezoeken van een sauna  een uitgelezen kans. De sauna biedt voor zowel het lichamelijk als geestelijk welzijn veel voordelen. Het is in veel landen ook een ideale plek om met leeftijdsgenoten te socializen. Niet alleen met degenen die je kent, maar ook met vreemden.

De geneeskracht van de sauna

Veel traditionele culturen gebruiken de warmte therapieën van de sauna al gedurende duizenden jaren voor genezing. Dit daterend van de Maya’s, de oude Grieken en Romeinen. Maar ook nu nog gebruiken veel Finnen de sauna nog dagelijks. Behalve dat jij je na een saunagang aangenaam ontspannen en verjongd voelt, zijn er nog vele andere voordelen die de moderne wetenschap steeds meer begint te ontdekken.

Sauna is goed voor je huid

Infraroodsauna’s kunnen bijvoorbeeld het extra schoonheid voordeel hebben dat je huid er beter uitziet en aanvoelt. Het gebruik van scrubzout voordat je de sauna ingaat, verwijdert hierbij de oude en dode huidcellen. Plus het stimuleert ook de doorbloeding van de huid. Sauna’s verhogen ook de zogenaamde ‘hitteschok eiwitten’ (HSP’s), antioxiderende enzymen en stimuleren de cel opruiming (autofagie). Hierdoor functioneren onze cellen weer als nieuw. 

Sauna is goed voor je hart

Diverse wetenschappelijke publicaties over sauna’s tonen daarnaast een sterke trend van allerlei coronaire voordelen. Dit met name in het vermogen om de bloeddruk te normaliseren en de kans op congestief hartfalen te verminderen. De blootstelling aan hoge temperaturen en geïnduceerd zweten lijkt zonder meer voordelen voor je hart te hebben.

Sauna is goed voor je geestelijk welzijn

Een toename van de bloedsomloop en zweten kan bovendien helpen bij het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam. En net als wanneer je gaat hardlopen, verhoogt het gebruik van de sauna de hoeveelheid endorfines en opioïden. Dit zijn respectievelijk de gelukshormonen en de natuurlijke pijnstillers van het lichaam.

Dus waarom zou jij ook niet wat meer tijd, moeite en/of geld in het optimaliseren van jouw eigen welzijn investeren? Velen geloven al dat welzijn en geluk inherent waardevol zijn. Iets wat betekent dat je gelukkig voelen als een doel op zich de moeite waard is. En een bezoek aan de sauna kan dit levensdoel prima ondersteunen. Vind je ook niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *