7 tips tegen angst bij de tandarts

7 tips tegen angst bij de tandarts

Angst om naar de tandarts te gaan, ook wel bekend als: dentofobie. Heel vervelend als je hier last van hebt, maar nooit meer naar de tandarts is uiteraard geen optie. Door niet naar de tandarts te gaan kan je gebit ernstig achteruit gaan en kun je ook andere lichamelijke klachten krijgen. Misschien staat de gouden tip hier tussen zodat je stressvrij je volgende bezoek kunt inplannen.

De oorzaak achterhalen

Waar komt je angst eigenlijk vandaan? Probeer bij jezelf na te gaan waar je precies bang voor bent? Is het dat iemand aan het frutselen is in je mond, of misschien de angst voor pijn? Mogelijk komt het door een vervelende ervaring in het verleden. Door de herkomst van je angst te herkennen, kun je hier beter op inspelen.

Een goed gesprek

Ga het gesprek aan met je tandarts, zorg ervoor dat je op je gemak bent bij hem/haar. Vertel waar je bang voor bent en vraag of de tandarts tijdens de behandeling verteld wat hij/zij aan het doen is.

Stop

Spreek een stop teken af, bijvoorbeeld je vinger of hand opsteken. Op die manier heb je iets meer controle als de behandeling uitgevoerd wordt. Voel je je niet prettig bij je tandarts, dan heb je het recht over te stappen naar een ander.

Iemand erbij

Het kan fijn zijn om iemand mee te nemen die bijvoorbeeld je hand vast kan houden of bij je in de buurt kan zitten.

Muziek

Je kunt ook aan de tandarts vragen of hij/zij een achtergrondmuziekje aan wilt zetten. Als dit niet kan, kun je ervoor kiezen om oordopjes in te doen met je eigen muziek. Kies dan wel voor rustige muziek waardoor je meer op je gemakt bent. Ook het vasthouden van stressballetje kan helpen.

De angsttandarts

Wist je dat er een speciale angsttandarts bestaat? Dit is een tandarts die getraind is om mensen met een dentofobie goed te begeleiden. Bij een bezoek aan een angsttandarts zal er meer tijd voor je genomen worden, zodat je meer persoonlijke aandacht krijgt.

De kosten van de angsttandarts

Voordat je naar een angsttandarts wilt gaan kun je het beste even contact opnemen met je zorgverzekering. Het is altijd handig te weten welke kosten vanuit je basisverzekering gedekt worden en mogelijk heb je nog een aanvullende tandarts verzekering nodig. Zij zullen je de nodige informatie geven. Het kan zijn dat je een verklaring nodig hebt om doorverwezen te worden naar de angsttandarts, zodat de verzekering het zal vergoeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *