Voor het eerst contactlenzen dragen

Voor het eerst contactlenzen dragen

Het kan voor veel mensen een opluchting zijn wanneer zij contactlenzen mogen dragen. Eindelijk scherp kunnen kijken. De eerste paar dagen zullen waarschijnlijk erg wennen zijn. Het zicht zal beter worden, kleine details zullen opvallen en de kleuren kunnen er wellicht anders uitzien, feller bijvoorbeeld.

Het zicht is een van de meeste gewaardeerde zintuigen, waardoor het erg fijn is wanneer het zicht weer optimaal is. Ook kan het voor veel mensen eng zijn om lenzen te dragen, omdat ze bang zijn dat het wellicht pijn gaat doen of omdat ze bang zijn dat ze eruit vallen. Hier volgen een paar tips om met succes de lenzen te dragen.

Ontspan

Veel mensen zijn nerveus wanneer ze voor het eerst hun contactlenzen indoen. Ze zijn bang dat ze hun oog krabben of dat de contactlens achter hun oog blijven steken. Het is belangrijk om ontspannen te blijven. Lenzen inbrengen en uitnemen kan in het begin nog vrij spannend zijn. Voordat de lenzen worden ingebracht is het belangrijk dat de handen schoon zijn. Het kan zijn dat je je oog aanraakt tijdens het indoen van de lenzen, maar dit is niet erg. Blijf rustig en geconcentreerd tijdens het indoen en uitdoen van de lenzen.

Houd de lenzen schoon

Wanneer er door de arts wordt verteld dat er lenzen gedragen moeten worden, dan krijgt deze persoon instructies mee die specifiek zijn voor de lenzen verzorging. Als er bijvoorbeeld de opdracht is meegegeven om telkens wanneer de lenzen uitgenomen worden een multifunctionele vloeistof te gebruiken, moeten de lenzen eerst uitgewreven en afgespoeld worden. Vervolgens kunnen de lenzen in de lenzenvloeistof. Vul niet de vloeistof bij die al in de lenshouder zit. Wanneer ‘s morgens de lenzen worden in gedaan, moet eerst de lenshouder volledig geleegd worden. Speel de lenshouder af met verse vloeistof en laat deze zonder dop ondersteboven op een papieren handdoek aan de lucht drogen. De lenshouder moet om de 3 maanden vervangen worden. Als je liever niet elke ochtend de lenzen wilt schoonmaken dan kan je ook aan de arts vragen voor daglenzen. Deze lenzen kunnen elke nacht weggegooid worden en elke ochtend vervangen door een nieuw paar, zodat de lenzen niet schoongemaakt hoeven te worden en te bewaren.

Volg de aanbevelingen van de arts op

Wanneer er door de arts een instructie en aanbevelingen worden meegegeven, gebruik dan alleen de producten die door de oogarts worden aanbevolen. Vervang geen lens verzorgingsproducten zonder dit eerst met de oogarts besproken te hebben. De oplossing die is geadviseerd is speciaal gekozen voor het type lens dat is aangeraden, dus maak geen veronderstellingen op basis van verpakking labels. Het is dan ook belangrijk dat je naar de afspraken gaat met de oogarts, om zo de beste zorg voor je ogen te behouden.

Voorgeschreven draag- en vervangschema

Het is enorm belangrijk dat je je houd aan de voorgeschreven draag- en vervangschema. Draag de lenzen alleen zolang de arts zegt dat het veilig is en vervang de lenzen volgens het schema. Probeer de levensduur van de lenzen niet te rekken met een extra dag of week. Ook is het belangrijk dat je niet slaapt met de contactlenzen in, tenzij er speciale lenzen met continue draagtijd voorgeschreven zijn.

Voel je goed

Het kost tijd om iets nieuws te leren. Het kost dan ook tijd om te wennen aan de contactlenzen. Voor ieder persoon verschilt het hoe lang het duurt voordat iemand gewend is geraakt. Het belangrijk dat je je na een tijdje wel goed en zelfverzekerd voelt. Toch niet helemaal blij met de lenzen of heb je twijfels over iets, bespreek dit dan vooral met je arts. Het is belangrijk dat je je goed voelt met de lenzen en de artsen zijn er om je daarbij te helpen. Een art bij Ooglift ooglidcorrecties begeleidt jou gedurende het hele traject.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *